Obecně se dělíme na tři skupiny: Jedni většinu koupeného ovoce a zeleniny rovnou nacpou do lednice, druzí hledají ideální skladovací místo v policích nebo na odkládacích plochách v kuchyni a třetí mají to štěstí, že je jim k dispozici chladná spíž nebo dokonce sklep. Kam ale ovoce správně patří?
Kupujte jen zdravé ovoce
Rozumí se samo sebou, že kupované ovoce by nemělo být otlučené, nahnilé nebo dokonce napadené hmyzem. Nezralost se u mnoha druhů pozná podle nazelenalé barvy. Například u avokáda to ale neplatí - tam budete muset vydloubnout stopku. Žlutá tečka značí zralé ovoce, hnědá už přezrálé. Nezralé citrusy jsou tvrdé a po hmatu je znát, že bude těžké oddělit slupku od dužiny. Nekupujte je, ani skladování doma jim příliš nepomůže a budou chutnat kysele. Naopak banány nebo jablka se dají koupit v lehce nezralém stavu a doma bez problémů "dojdou". Pamatujte si, že čich a chuť jsou silně propojené smysly. Nebojte se tedy v obchodě například k broskvím či jablkům přičichnout - pokud vám šťavnatě voní, je větší pravděpodobnost, že budou i dobře chutnat. Pokud mají všechny kusy ovoce jednotnou velikost a vypadají tak dokonale, až téměř budí dojem plastu, pravděpodobně to znamená, že byly velmi přísně protříděny. Pokud to jen trochu jde, preferujte lokálně pěstované ovoce, které necestovalo tisíce kilometrů a nikdo kvůli němu pravděpodobně nedřel v málem otrockých podmínkách.
Do lednice
Ovoce by se mělo spotřebovat co nejdříve, ideálně hned. To ale pochopitelně není z praktických důvodů vždy možné. Budete-li se držet následujících rad, ovoce vám vydrží čerstvé dva i tři dny. V lednici můžete skladovat meloun, jahody, hroznové víno, borůvky, maliny, nektarinky, broskve, avokádo a další exotické ovoce. Do chladničky ale patří pouze ovoce zralé. Jahody v lednici udržujte v suchu. Vhodným obalem je papírový sáček nebo krabička, kterou budete kontrolovat, zda se v ní nedrží vlhkost. Takto mohou jahody vydržet několik dní. Citrón například do čaje nebo pečení se v lednici skladovat dá, ale neměl by být v neprodyšném obalu. Broskve a podobné ovoce skladujte v nejméně chladné části ledničky a vyjměte je alespoň několik hodin před spotřebou, aby stihly získat pokojovou teplotu.
Do spíže nebo na jiné chladné tmavší místo
Ve spíži se dobře daří typicky českému letnímu a podzimnímu ovoci, jako jsou jablka, meruňky, švestky a podobně. Před okolím je chraňte umístěním do papírové krabice a kontrolujte, zda nevlhnou. Do spíže také patří nenačaté melouny, které by zbytečně zabíraly místo v lednici. Banány by raději neměly přijít do lednice, protože v ní a po vyjmutí z ní rychle hnědnou. Pokud je kupujete často, pořiďte si mísu na ovoce se speciálním háčkem na banány: Nejde jenom o estetický doplněk, tento způsob skladování navíc zajistí, aby na ovoci nevznikly příliš velké otlaky.
Proti octomilkám
Pravidlo číslo jedna velí nepřechovávat ovoce příliš dlouho. Jeho kvalita často klesá každým dnem, proto byste je neměli příliš kupovat do zásoby, pokud na to nemáte speciální skladovací podmínky. Využívejte papírové krabice a sáčky. Octomilky do nich budou mít těžší přístup, ale k ovoci se přitom stále dostává vzduch. V odpadovém prostoru v kuchyni vyčleňte uzavíratelnou nádobu nebo sáček na zbytky ovoce a jiných sladkých potravin, které by mohly octomilkám chutnat. Pokud jsou u vás kontejnery na bioodpad, klidně si kolem nich udělejte cestu každý den. Pokud už doma octomilky máte, připravte na ně past. Stačí například láhev s úzkým hrdlem, v níž necháte na dně trochu vína, moštu a podobně. Mušky najdou cestu dovnitř, ale už ne ven.