Kategorie

Inteligentní kuchyň – spotřebiče II.: trouba, varná deska

Pokračujeme v seriálu o vybavení současné kuchyně, které nám šetří čas i energii vynaloženou na běžné denní činnosti. V minulém díle jsme se zaměřili na myčku a digestoř, nyní se podíváme podrobněji na kuchyňské trouby a varné desky.
Klasický sporák si do nové kuchyně nyní již pořizuje málokdo, téměř samozřejmostí se staly vestavné spotřebiče, tedy vestavné trouby a varné desky.

Na displeji trouby stačí navolit program a o další průběh pečení se již nemusíte starat. Foto: Whirlpool

Vestavné kuchyňské trouby

Vestavné trouby dnes obsahují mikroprocesor, který přesně řídí jejich chod a vy na displeji pouze navolíte typ připravovaného pokrmu, vložíte suroviny do mísy a v klidu počkáte, až vás trouba signalizací upozorní, že jídlo je hotové. Dokonale propracované programy, zvané Multifunkce Plus, EPS, AutoTAD atd., přesně určí, jak kterou surovinu připravit a trouba pak například chvíli peče zespodu na 150°C, chvíli z obou stran na 200°C a spouští horkovzduch. Pokud máte svůj speciální recept, můžete ho přímo do trouby naprogramovat a pak péci podle něj z paměti trouby. To vše bez sebemenšího zápachu díky aktivnímu katalyzátoru. Popálení dětí se také bát nemusíte, trouby obsahují bezpečnostní zámek a při běžném pečení teplota na až čtyřikrát zasklených dvířkách vystoupá na 25°C až 40°C. Při programu pyrolýza, kde se vnitřek trouby ohřeje až na 500°C po dobu až dvou hodin a dokonale ji tak vyčistí, se teplota dveří pohybuje kolem 65°C. Během této doby jsou dvířka zamčená a není možné troubu otevřít. Takovýchto skvělých teplotních hodnot se dosahuje díky ventilátoru, který při chodu trouby ochlazuje její vnější plášť a dvířka. Specialitou je klasická horkovzdušná trouba se zabudovaným mikrovlnným ohřevem. Program auto-stop při jeho aktivaci vypne troubu po deseti hodinách chodu.

Dvířka trouby mají zesílené sklo, čímž se snižuje nebezpečí popálení. Foto: De Dietrich

Varné desky

Elektrické varné desky, klasické nebo indukční, také nezaostávají v moderních technologiích za ostatními spotřebiči. Moderní senzorové desky umožňují dotekem přímo na ní nastavit program konstantní teploty cca 35–45°C pro rozpouštění čokolády, másla nebo ohřívání mléka. Funkce JetStart, Boost atd. umožní velice rychlé rozehřátí plotny. Další funkce umožní dosáhnout bod varu a poté udržovat pozvolné vaření. Jednotlivé plotny je také možné načasovat – kdy se zapnou, jak dlouho budou vařit a kdy dojde k jejich vypnutí. Úplnou specialitou je potom dálkové ovládání varné desky, které můžete připevnit vedle ní nebo třeba na stěnu. Další vymožeností jsou výsuvné senzory, které ve speciálním nádobí hlídají teplotu připravovaného pokrmu a nemůže tak dojít k jeho přetečení přes okraj hrnce – toto oceníte např. při ohřevu mléka. Bezpečnost je i zde důležitá – varné desky obsahují bezpečnostní zámek a pokud je teplota ploten vyšší než 65°C, indikují jí rozsvícenou kontrolkou. Nejmodernější desky senzorem kontrolují i to, aby teplota na plotně nepřesáhla 300°C a zamezuje tedy vzplanutí například oleje na pánvi a pokud polijete ovládací panel, varné zóny se automaticky vypnou. Jestliže zapomenete desku zapnutou, po deseti hodinách se vypne sama.
ab
ab
ab
ab
ab