Přemýšlíte, jestli si máte do bytu spíše pořídit indukční desku nebo tu plynovou? Podívejte se s námi na výhody a nevýhody.
Už tisíce let člověk vaří na ohni. Teprve před sto lety do našich kuchyní vstoupila elektřina a od té doby vidíme neustálý souboj mezi kuchaři. Někteří na oheň - který je ale dnes reprezentovaný plynem - nedají dopustit, jiní zas dají přednost indukci. Co má jaké výhody, co naopak nevýhody a co je lepší z praktického hlediska?
Úklid
Ačkoliv se to možná na první pohled zdá jako nepodstatná záležitost, my si naopak vybrali, že tím začneme. Vezměte v potaz to, jak často člověk vaří, i kdyby "jen" rýži. Někdo dokonce denně. A teď vezměme v potaz to, jak při vaření zaneřádíme kuchyň - snad pokaždé musíme setřít zbytky jídla hadrem. No a když porovnáme to, jak vypadá indukční deska oproti té plynové, je to poměrně jasný vítěz - u plynové jsou velikou nevýhodou záhyby, které má. U té indukční je manipulace daleko snadnější, stejně tak nám mnohdy stačí nečistoty jen smést, zatímco u plynové desky je musíme složitě vytahovat ze záhybů.
Výhody a nevýhody
Výhodou vaření pomocí elektrické energie je jednoduchost a možnost ovládání pomocí elektroniky, která umožňuje poměrně přesné řízení příkonu a různé automatické funkce. U indukčních desek hraje navíc velikou roli jejich rychlost, úspora a především velká míra bezpečnosti.
U plynových desek je ale zase výhodou jednoznačně nižší pořizovací náklad a náklad na plyn. Tudíž u profesionálních kuchařů jsou mimochodem plynové desky i v dnešní době nejpoužívanější. Vyšší pořizovací cena je právě velkým mínusem u indukčních desek - nutno dodat, že se ale stále snižuje. Vzhledem k ceně pořízení je ale jasné, že se indukční deska nevyplatí někomu, kdo téměř nevaří - investice do jinak úsporné desky se mu nevrátí v podobě dlouhodobě naspořené energie.
A co bezpečnost?
Možná si hodně z vás klade otázku ohledně bezpečnosti. Jednoznačně lze říci, že indukční deska je bezpečnější než plynový sporák. Indukční deska funguje pouze tehdy, pokud detekuje přítomnost správné nádoby na svém povrchu. Nespustí se tedy například v případě, že se na varnou desku položí jiný předmět. Většinou je každá zóna navíc vybavena zařízením, které ji automaticky vypne, pokud je delší dobu ponechána bez úpravy nastavení. To se bohužel o plynovém sporáku říct nedá, naopak je u něj mínusem to, že pořád manipulujeme s ohněm a je daleko snadnější tak připálit nějaký okolní předmět v kuchyni.
Co se týče oprav, je zde možná o něco lepší manipulace s plynovým sporákem, neboť pokud se vám rozbije otočné kolečko na nastavení stupňů, jednoduše vyměníte to. U indukčních desek jde většinou o složitější a dražší zásah, který pravděpodobně vy sami ani nezvládnete. Vše má tedy své výhody i nevýhody a ve výsledku záleží jen a jen na vás a samozřejmě i na tom, co se vám do kuchyně hodí designově. Jednoduše ale platí, že pokud vaříte často a vaším cílem je ušetřit, jednoznačně byste měli mít indukční desku. Pokud nevíte, co si pořídit na chatu, kterou obýváte jen v létě a občas, volte plyn.