Kategorie

Horkovzdušné trouby - vyznáte se v nich?

Jak přesně funguje horkovzdušná trouba? Pečicí trouby s ventilátorem dnes používáme běžně, ale jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak je nejlépe využít?
Funkce s ventilátorem mohou být dvojího typu. Ačkoli je mezi nimi výrazný rozdíl, bývají často vzájemně zaměňovány. Ventilátor má za úkol rovnoměrně rozhánět vzduch v troubě a udržovat v celém prostoru trouby stejnou teplotu. To umožňuje pečení více plechů zároveň.

Ventilátor

Základní typ, který bývá obvykle v levnějších horkovzdušných troubách, pouze rozhání teplý vzduch, který je ohřátý jiným zdrojem tepla. Je tedy nutné ho používat současně s některým jiným typem ohřevu (horní, spodní, gril aj.). V nabídce trouby je značen jako ventilátor plus symbol tepelné funkce. Tento typ pečení je vhodný maximálně pro dvě úrovně plechů. Často se používá pro pečení masa nebo zeleniny. Pro rovnoměrnější propečení se však doporučuje polohy plechů během pečení vyměnit.
Piktogram funkce ventilátoru s funkcí oboustranného pečení a piktogram kruhového topného tělesa

Kruhové topné těleso

Horkovzdušné trouby s kruhovým topným tělesem mívají zpravidla i levnější typ ventilátoru. Kruhové topné těleso se od klasického ventilátoru liší tím, že vhání do trouby již ohřátý vzduch. To umožňuje péci více vrstev plechů, tedy i více než dvě. Při této funkci také nedochází k promíchání chutí a vůní jednotlivých vrstev. Můžeme proto péci moučník, maso i zeleninu najednou. Tato funkce je značena symbolem ventilátoru v kruhu a bývá také často kombinována s některou z dalších funkcí. Použití kruhového topného tělesa je vhodné mimo jiné také pro jemné rozmrazování nebo kynutí těsta.

Pečení je odlišné

Pečení s horkovzdušnými funkcemi je odlišné od klasického pečení. Na připravované jídlo nepůsobí pouze vysoká teplota, ale také proudění vzduchu od ventilátoru. To má za následek vysušování potravin. Proto je lépe funkci nejdřív vyzkoušet, abychom zjistili, na které recepty se hodí. Při pečení drobného cukroví poznáme výrazný chuťový rozdíl. Cukroví je křehčí a křupavější. Pokud tedy spíše holdujeme vláčným vanilkových rohlíčkům, pozor na ventilátor!
ab
ab
ab
ab
ab