Kategorie

Hlíva ústřičná je delikatesa i lék

Pro všechny milovníky hub jsme připravili článek, ve kterém si popíšeme postup při pěstování této chuťově vynikající a velice zdravé houby.
 

Hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus) je jedlá, dřevokazná houba, která parazituje na odumřelých listnatých stromech (bříza, buk, jasan, kaštan, olše, jabloň, hrušeň, topol, vrba, ořešák, jeřabina), ale občas napadne i živé. Jedná se o houbu z čeledi hlívovitých. Hlíva vytváří klobouky veliké v průměru od 5 – 25cm, tvarem podobné ústřici (odtud Hlíva ústřičná). Barva klobouků je proměnlivá v závislosti na podmínkách od bělavé, šedomodré až hnědé, či šedohnědé. Vyskytuje se po celém světě v oblasti mírného pásma i v subtropech.

Jak pěstovat hlívu ústřičnou?

Hlíva se nejčastěji pěstuje v pytlích na slámovém substrátu. Samozřejmě, že se dá naočkovat i na staré pařezy nebo nařezané kmeny uvedených dřevin. Co všechno budeme k založení sadby potřebovat? Jako obal použijeme již zmíněný průhledný igelitový pytel. Nejlépe pšeničná sláma poslouží jako substrát, kterým bude podhoubí prorůstat. Nesmí však být starší než dva roky a musí být prostá plísní a houbových chorob. Jako poslední a zásadní věc je sadba samotné houby. Dá se pořídit přes internet, nebo ve specializovanějších obchodech.

Postup

Připravenou slámu je třeba nasekat na jemnější kousky, cca 5 cm, pak ji necháme spařit, abychom ji zbavili veškerých plísní a konkurenčních hub. Nasekanou slámu nacpeme do nějaké větší nádoby, například do sudu, zalijeme vařící vodou tak, aby byla sláma zcela ponořená, sud uzavřeme a necháme 12 hodin stát. Do připraveného pytle pak střídavě vrstvíme slámu a rozdrobenou sadbu. Velice důležité je, aby vše bylo dobře stlačené. Pokud pytel není naplněn zcela po okraj, stačí jej zavázat. Pro odstranění přebytečné vody odstřihneme spodní rohy pytle.
Ideální teplota pro růst mycelia je 18-22°C, roste však i při teplotách okolo nuly, ale pomaleji. Vlhkost vzduchu držíme v rozmezí 80-90%. V okamžiku, kdy je pytel prorostlý (sláma je prorostlá bílým podhoubím za cca 15 dní) je třeba jej nařezat, aby docházelo k částečné výměně vzduchu v pytli a plodnice mohly prorůstat ven. Na pěti až deseti místech po obvodu pytle provedeme křížové řezy. V této době je třeba držet vlhkost nad 90%, aby substrát v okolí děr nevysychal. Při správném postupu by se za další dva týdny měly objevit první plodnice. K růstu plodnic potřebuje hlíva rozptýlené světlo, nikoli přímé sluneční záření. Při jeho nedostatku dochází k deformaci plodnic. Po sklizni pytel nevyhazujte. Hlíva plodí v několika intervalech, a tak se dočkáte další sklizně. Při první sklizni můžete získat až 5 kg, této velice zdravé houby.

Chuť a léčivé účinky

Hlíva má nasládlou chuť a velice intenzivní vůni. Její tkáň je bohatá na vitamíny skupiny B, aminokyseliny, minerální látky (hořčík, chróm, jód, selen, zinek, železo) stopové prvky a beta-glukany. Dlouhodobé užívání hlívy snižuje hladinu LDL cholesterolu, zvyšuje imunitu organismu a podporuje tvorbu červených krvinek. Zapomenout nesmíme na protizánětlivé účinky – hlíva bývá předepisována při popáleninách.

Foto: www.thinkstockphotos.com

 
ab
ab
ab
ab
ab