Má pikantní chuť a ve světě je oblíbený, ale u nás se používá jen zřídka. Co? Přece zázvor! Dodejte svému jídelníčku trochu exotiky a zkuste naše dva nové recepty.
Znali jste až dosud zázvor maximálně z čaje, který vám někdo doporučil jako prostředek proti nachlazení? Bývá docela účinný, ale zázvor má samozřejmě i další využití. Pro svoji specifickou chuť se výborně hodí jako dochucovadlo a má osvěžující efekt. Zkuste si s jeho využitím připravit tradiční indický dhál nebo limonádu, která vám v teplém počasí dodá vzpruhu.
Indický dhál s rajčaty a zázvorem
Dhál vlastně není konkrétní jídlo, ale popisuje spíš způsob, jakým se v Indii upravují luštěniny (v našem případě budeme používat čočku). V řidší variantě se tato dobrota dá jíst jako polévka, v hustší poslouží jako omáčka, příloha nebo v pozměněné verzi jako těsto na přípravu pečiva. Naše varianta s rajčaty a zázvorem je skvělá především v létě. Dhál z čočky, zázvoru a rajčat může mít různou konzistenci podle toho, jak zrovna potřebujete. 4 rajčata 500 g čočky 1 zázvor 4 stroužky česneku 1 lžička koření garam masala 1 lžička kurkumy olivový olej (nebo přepuštěné indické máslo ghí) Čočku dejte namočit přes noc. Druhý den ji dejte vařit spolu s garam masalou, kurkumou a plátky oloupaného zázvoru až do fáze, kdy bude čočka měkká a slupky se budou samy oddělovat. Mezitím pokrájejte rajčata na kousky a restujte je na pánvi, až změknou. Slijte přebytečnou vodu z čočky, odstraňte zázvorové plátky (můžete jich malé množství nastrhouat a přidat do jídla přímo) a promíchejte s rajčaty.Zázvor je skvělá a zdravá ingredience, ale není radno to s ním přehnat. Přečtěte si více na stránkách www.Nazeleno.cz. |