Kategorie

Ergonomie je v kuchyni důležitá, pamatujte na ni

Kuchyň je více dílna, než obývací pokoj. Kromě dobrého osvětlení je zde proto velmi důležité i její správné uspořádání. To proto, aby práce v ní byla co nejsnazší a nejpohodlnější.
V kuchyni můžeme najít několik důležitých zón. Popořadě je to – uložení potravin, jejich omytí, příprava a úprava. Je vhodné tyto zóny zařadit popořadě nebo do takzvaného trojúhelníku – do něj patří i servírování jídla.

Kuchyňský trojúhelník

Když přijdeme z nákupu, musíme potraviny nejprve uložit do spíže a do chladničky. Proto vedle této úložné zóny počítejme s místem pro odložení nákupní tašky nebo přepravky. Když se dáme do vaření, putují odsud většinou potraviny do místa jejich omytí, tedy do dřezu. Do mycí zóny zařaďme i myčku nádobí – je nejlogičtější a nejšikovnější, když je u dřezu. Z mycí zóny potraviny přesuneme na zónu přípravnou. Je důležité, aby byla alespoň 90 cm dlouhá. Když bude dlouhá 120 cm, nic tím nepokazíme. Za touto zónou následuje zóna varná. Nechejme si dostatek odkladného místa i na její druhé straně, ať máme kam postavit horký hrnec z plotny.

Výška pracovní plochy

Pracovní plocha musí odpovídat výšce kuchaře. Záměrně uvádíme kuchaře, jelikož tato výška by skutečně měla odpovídat postavě toho, kdo je v kuchyni nejvíce. Je běžné, že v páru je muž mnohdy i výrazně vyšší než žena – může mít tendenci snažit se prosadit vyšší pracovní plochu a přitom si v kuchyni nanejvýš namaže krajíc chleba. Pokud je tedy postava kuchaře vysoká cca do 170 cm, umístěme kuchyňskou desku do výšky cca 86 cm. Pokud je postava vyšší, desku cca o 5 cm zvedněme.

Dřez a varná deska

Pokud je kuchyň velká a dělení pracovní plochy ji zbytečně neubere na velikosti, výškově rozdělme jednotlivé části – bude to v zásadě správné ergonomie. Dřez je sám o sobě hluboký a proto je dobré mít ho výš, než je výška základní pracovní plochy. Zvyšuje se cca o 14 cm - to je vhodné z toho důvodu, že se do něj nemusíme ohýbat. Pokud ovšem máme myčku nádobí, doba strávená u dřezu se podstatně zkrátí. Opakem je varná deska, na kterou dáváme vysoké hrnce. Tu je vhodné snížit, opět cca o 14 cm oproti základní výšce desky. Tímto způsobem se nám bude mnohem lépe nahlížet i do těch hrnců, které jsou při vaření vzadu u stěny. foto: www.thinkstockphotos.com
ab
ab
ab
ab
ab