Kuchyně – nervové centrum domácnosti
Provoz kuchyně musí být dobře napojen na mnoho dalších center. Od přineseného nákupu až po vaření a vyhazování odpadků, od vyndání brambor ze spíže, až k nácviku umývání nádobí malé dcery stojící na schůdcích. V kuchyni se však toho odehrává daleko víc, rodiny mají různé zvyky. Někdo rád z kuchyně sleduje fotbalový zápas a někdo zase z kuchyně vyhlíží, jaké si sousedi koupili auto. Foto: Homelis.in Samozřejmě by se nám od kuchyňské linky mělo dobře servírovat jídlo a také by jednotlivé zóny prací měly být dobře a ergonomicky uspořádány. I když jsou v kuchyních obrovské rozdíly, někdo vaří jen občas a pro jednu až dvě osoby. Někde se zase každý den dělá snídaně, oběd i večeře pro větší počet dětí a babičku. Přesto je základní uspořádání podobné a je dobré si při navrhování kuchyně v něm ohlídat některé zásady. Větší kuchyně vždy neznamená lepší kuchyně. Právě u velkých prostorů si musíme dávat prostor a by spotřebiče a úložné prostory byly uspořádány ergonomicky. Nebudeme se věnovat výstřelkům, když někdo ještě potřebuje další plochu pro neustále rozehranou šachovou partii, ale projdeme si ty opravdu většinové činnosti v kuchyni.Kuchyně a její zóny
Po nákupu potravin využijeme zónu skladovací – lednici, spížní skříň či samostatnou spíž. Tato zóna by měla být blízko vchodu ke kuchyni. Vedle pak následuje prostor pro vybalení a přípravu potravin, krájení a nebo umývání. Po umytí, novém opracování a nebo vybalení surovin se již dostáváme k předfinále a to vaření na sporáku či v troubě. Od tohoto je pak už jen kousek k servírovacímu finále, a tak by jídelní stůl měl volně navazovat na toto varné centrum. Foto: Mixaview.com Hlavní činnosti v kuchyni jsou tedy tři a ty by měly být vhodně uspořádány do pracovního trojúhelníku. Typů kuchyní je několik a ne do každého řešení domu se vejde jakýkoliv. Už u hrubého náčrtu byste ale měli vědět, kde a jaká kuchyně bude, protože to později není možné upravit.Správná dispozice je základ
Když mi zbude na kuchyni místo v rohu 3 x 3 metry, určitě tam umístím praktickou paralelní kuchyni, ale pro ostrůvek uprostřed a pořádnou pracovní plochu k tomu už místo nenajdu. A to pak s nešťastnými majitelkami novostaveb řešíme při navrhování interieru, ale bourat už se nikomu nechce. Proto vždy já i ostatní bytový architekti říkáme, že dispozice je základ.
Pracovní trojúhelník v kuchyni
Téměř všechna manuální práce se odehrává mezi hlavními centry činnosti v kuchyni: dřezem, chladničkou a sporákem. Vzdálenost mezi těmito místy by neměla být moc velká – celkově maximálně 6 metrů. Délka stran tohoto trojúhelníku může být proměnlivá, ale jednotlivé zóny by od sebe neměly být dále než 90 cm. Menší vzdálenosti omezují práci, při větších se zase více naběháte. Foto: Idealhome.co.uk Vedle sporáku je ideální mít odkladní plochy na obou stranách. Mezi dřezem a sporákem je pak nejvhodnější místo pro hlavní pracovní plochu (optimum je cca 1,2 m). Dřez nebo sporák je také lepší umístit minimálně 40 cm od rohu nebo zdi, abychom se při práci nebouchali lokty. Uvažujte také vhodnou vzdálenost lednice a pracovní plochy. Pokud jsou blízko u sebe, nemusíte mít tento energeticky náročný spotřebič tak dlouho otevřen. Uvnitř pracovního trojúhelníku by neměly být vysoké skříňky a samozřejmě si pohlídáme dostatek místa pro otevření dvířek spotřebičů.A pamatujte. Kuchyň může být i malá, ale účinné využití prostou závisí hlavně na dobrém uspořádání.
Šest základních uspořádání (neboli dispozic) kuchyně
- Přímá (lineární),
- průchozí (paralelní),
- ve tvaru „L“,
- ve tvaru „U“,
- s varným ostrůvkem,
- poloostrůvková kuchyně.