Kategorie

Deset rad, jak přežít Silvestra jako hostitelé

Pozvali jste si na oslavu posledního dnu v roce hosty a pomalu se o vás pokouší strach? Zachovejte klid. S našimi radami vám neunikne nic podstatného.
Být hostitelem nebo hostitelkou silvestrovské party není tak těžké. Nálada je obvykle povznesená od samého začátku, hosté ledacos prominou a dá se předpokládat, že si to všichni užijete. Přesto si radši projděte náš základní seznam:

1. Nevařte nic, co nemáte vyzkoušeno

I když na silvestrovskou party chystáte moučník podle skvělého nového receptu, prověřte si přinejmenším jednou, že jej opravdu zvládnete. Dvojnásob to platí u jídel, která se vaří a pečou čerstvě až v den oslavy.

2. Vytvořte "ostrůvky"

Pamatujte, že spojení bytu v jeden prostor je dobrá věc, neznamená to ale, že by se měli bavit všichni pohromadě. Naopak, rozestavte nábytek tak, abyste vytvořili jednotlivé zóny, kde se spolu mohou bavit měnší skupinky hostů. Když rozstrkáte židle a křesla ke stěnám a uvolníte tak uprostřed improvizovaný taneční parket, lidé budou pravděpodobně mít problém se rozpovídat, natož začít tančit.

3. Pracujte se světlem

Podle vlastního uvážení (a samozřejmě podle toho, jak moc věříte svým přátelům) zvolte buď skupinky volně postavených svíček, nebo drobné elektrické osvětlení. Souvisí to s předchozím bodem - nemá smysl spoléhat na jedno veliké světlo u stropu, když víc menších světel bude působit mnohem útulněji a přátelštěji.

4. Hudba není jenom k tanci

Překvapivě hodně lidí dělá chybu v zacházení s hudbou na večírcích: Pustí ji příliš nahlas nebo příliš potichu, pouští ji teprve když se jde tančit... Přitom máloco tak uvolní atmosféru od samého začátku jako právě příjemná hudba. Vyberte ji předem, spusťte ji a nalejte si první sklenici vína, ještě než uvítáte první hosty (nebojte se, jako hostitelé nebudete mít tolik času popíjet, takže brzký začátek by se vám vymstít neměl). Navíc když později nastane v konverzaci pauza, nenaplní se místnost rozpačitým tichem a atmosféra oslavy nijak neutrpí.

5. Všímejte si teploty

Podobné drobnosti máme tendenci přehlédnout, počítejte ale s tím, že více lidí v místnosti ji rychleji vyhřeje a také vydýchá čerstvý vzduch. Přizpůsobte tomu intenzitu topení a v případě potřeby větrejte.

6. Určete si příruční místnost

Je také ideální předem určit, která místnost bude sloužit jako vaše příruční. Tam pak můžete odkládat kabáty a boty, které nepojme věšák a botník v předsíni. Případně místnost poslouží jako klidné útočiště pro hosta, kterému se zrovna neudělalo dobře po kombinaci portského, pomerančového džusu a Baileys.

7. Nezapomeňte pro samý alkohol na vodu

Voda je nutná nejenom k přípravě vinného střiku - jednou za čas si bude chtít od alkoholu odpočinout asi každý, komu trochu záleží na stavu jeho žaludku a hlavy. I když nebudete přímo kupovat balenou, vyplatí se najít skleněný džbán, naplněný jej postavit na viditelné místo a pravidelně doplňovat čistou vodou.

8. Toaletní papír, ubrousky a sáčky

Myslete i na tak přízemní věci, jako je dostatečná zásoba toaletního papíru, jednorázových ubrousků a sáčků do odpadkového koše. Čím více hostů jste si pozvali, tím větší je pravděpodobnost, že vám něco z toho v krizovém momentě dojde.

9. A vůbec, zásobte se

I když jste všechno pohoštění připravili v hojné míře sami, stejně nakupte ještě klasické snacky, raději slané i sladké. Když zbydou, už si s nimi nějak poradíte, ale pořád to bude lepší než nemít co nabídnout opozdilcům nebo těm, které chytne popůlnoční žravá.

10. Nebuďte vtíraví

Všichni vědí, že jste štědří a milí hostitelé, nemusíte jim to dokazovat tím, že budete bez ptaní dolévat sklenice a rozdávat talířky přetékající jídlem. Lidé mají rádi svoje porce pod kontrolou. Zachovejte klid a zeptejte se, ušetříte si mrzuté pohledy. Případně si můžete najít "spojence" a pověřit jej, aby sledoval, kdo je zrovna na suchu a uvítal by další drink.
ab
ab
ab
ab
ab