Kategorie

Další recept pro zahřátí: Čočková polévka

Dnešní čočková polévka má za základ zeleninový vývar a také do ní přijde máslová jíška, česnek, saturejka a samozřejmě čočka – v tomto případě předvařená. Ukážeme vám krok za krokem, jak na to.

Doporučení bude i pro začátečníky, kteří jíšku třeba ještě nikdy nedělali. Nakonec přidáme do polévky natvrdo vařená pokrájená vajíčka. Počet porcí: 4–6

Suroviny

• 2 litry zeleninového vývaru • 300 g čočky, předvařené • dvě špetky sušené saturejky • 1 lžíce hladké mouky • 50 g másla • 1 stroužek česneku, prolisovaný • 2 vejce, uvařená natvrdo • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

1. Čočku dejte vařit do zeleninového vývaru. Přidejte saturejku a vařte do změknutí. Počítejte asi 30 minut. 2. Připravte si jíšku. V kastrolu rozehřejte máslo a osmahněte na něm mouku. Sundejte z plamene a zalijte trochou vody. Rozmíchejte do kašičky a tu přidejte do hrnce s čočkou. Povařte asi 15 minut. Polévka mezitím zhoustne. Dochuťte ji solí a pepřem. 3. Hotovou polévku servírujte s uvařeným vajíčkem, a kdo má rád, může přidat i na kostičky nakrájený párek.

Tipy a triky

* Saturejka je bylinka, která krásně pasuje k luštěninám.

zdroj: www.bety.cz

ab
ab
ab
ab
ab