Kategorie

Další osvěžující recepty: Nejlepší dezerty na léto

Jaký by měl být ideální letní dezert? Osvěžující a pestrý, s připomínkou cest a vzdálených krajin. Zkuste proto zapojit netradiční ingredience, jako je například kustovnice čínská neboli goji.
Znáte kustovnici jenom jako oblíbené téma webů o zdravé výživě a bio potravinách? Svůj význam pro zdraví určitě má, ale nenechte se odradit. Goji neboli kustovnice je především dobrota typické chuti, která příjemně ozvláštní nejeden recept. Kustovnice čínská (goji) se u nás prodává obvykle sušená.

Zapečené karamelové müsli s goji

Tento recept poslouží nejen jako rychlý dezert, ale i jako vzpružující snídaně. Z uvedeného množství budou buď dostatečně syté porce pro čtyři osoby, nebo vaše snídaňová zásoba na týden. U všech potravin můžete samozřejmě zvolit bio verze. Zapečené müsli s goji vydrží v suchu a chladu dostatečně dlouho. 500 g pšeničných vloček 1 lžíce slunečnicového oleje 50 g tmavého cukru 100 g goji další sušené ovoce podle chuti 500 ml pravého bílého jogurtu (tj. pevnější, tvarohové konzistence) 1 lžíce skořice trocha vody Vločky, goji a další sušené ovoce namočíme, aby trochu změkly (ne příliš), a promícháme se skořicí. Na hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme cukr a připravíme karamel. Rozředíme zhruba dvěma lžícemi vody a za stálého míchání do karamelu nadrobíme vločkovou směs. Pražíme, až se voda odpaří. Pokud chceme hned podávat, nemusíme už dělat nic dalšího. Pro uchování na delší dobu je ale lepší zapéct směs ještě v troubě vyhřáté na 200 stupňů na pečicím papíru. Zapékání bude trvat asi čtvrt hodiny. Müsli podáváme promíchané s čerstvým jogurtem - pokud chceme jogurt řidší, je lépe nastavit jej mlékem než kupovat tekutě krémové jogurty.
Jak goji neboli kustovnice prospívá vašemu zdraví? Čtěte na stránkách našeho partnerského magazínu www.Nazeleno.cz.

Koláčky cookies s goji a mandlemi

Sladkost cookies spolu s jemně nakyslou chutí goji a mandlemi se spojí v báječný zážitek. Cookies jsou jednoduché, jejich přípravu zvládne každý a snadno se dá udělat větší nebo menší množství. Zkuste tradiční recept oživit použitím goji. 250 g polohrubé mouky 200 g přírodního cukru 125 g másla 100 g goji 100 g mandlí 1 vejce 1 lžička kypřící sody 5 lžic mléka špetka soli Máslo, vejce a mléko necháme předem v pokojové teplotě. Mandle nasekáme na kousky. Smícháme prosátou mouku, cukr, sodu, sůl, goji a mandle (trochu goji a mandlí si necháme na ozdobu). Spojíme měkké máslo s vejcem a přilijeme mléko. Postupně zapracujeme suchou směs. S pomocí kávové lžičky tvoříme hrudky, klademe je na pečicí papír, ozdobíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi osm minut. Hotové cookies se poznají podle toho, že už nejsou zcela křehké, ale pořád jsou za horka houbovitě měkké (lze to zkusit například jemným zatlačením obracečkou). foto: Thinkstockphotos
ab
ab
ab
ab
ab