Jaký by měl být ideální letní dezert? Osvěžující a pestrý, s připomínkou cest a vzdálených krajin. Zkuste proto zapojit netradiční ingredience, jako je například kustovnice čínská neboli goji.
Znáte kustovnici jenom jako oblíbené téma webů o zdravé výživě a bio potravinách? Svůj význam pro zdraví určitě má, ale nenechte se odradit. Goji neboli kustovnice je především dobrota typické chuti, která příjemně ozvláštní nejeden recept.
Kustovnice čínská (goji) se u nás prodává obvykle sušená.
Zapečené karamelové müsli s goji
Tento recept poslouží nejen jako rychlý dezert, ale i jako vzpružující snídaně. Z uvedeného množství budou buď dostatečně syté porce pro čtyři osoby, nebo vaše snídaňová zásoba na týden. U všech potravin můžete samozřejmě zvolit bio verze. Zapečené müsli s goji vydrží v suchu a chladu dostatečně dlouho. 500 g pšeničných vloček 1 lžíce slunečnicového oleje 50 g tmavého cukru 100 g goji další sušené ovoce podle chuti 500 ml pravého bílého jogurtu (tj. pevnější, tvarohové konzistence) 1 lžíce skořice trocha vody Vločky, goji a další sušené ovoce namočíme, aby trochu změkly (ne příliš), a promícháme se skořicí. Na hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme cukr a připravíme karamel. Rozředíme zhruba dvěma lžícemi vody a za stálého míchání do karamelu nadrobíme vločkovou směs. Pražíme, až se voda odpaří. Pokud chceme hned podávat, nemusíme už dělat nic dalšího. Pro uchování na delší dobu je ale lepší zapéct směs ještě v troubě vyhřáté na 200 stupňů na pečicím papíru. Zapékání bude trvat asi čtvrt hodiny. Müsli podáváme promíchané s čerstvým jogurtem - pokud chceme jogurt řidší, je lépe nastavit jej mlékem než kupovat tekutě krémové jogurty.Jak goji neboli kustovnice prospívá vašemu zdraví? Čtěte na stránkách našeho partnerského magazínu www.Nazeleno.cz. |