Kategorie

Co vydrží keramický dřez nebo pracovní deska?

Pokud jde o vybavení kuchyně, trendem současnosti jsou keramické dřezy. Jejich základní předností je tvarová a barevná variabilita.

Přednosti keramiky v kuchyni

  • Keramika je kompaktní jemný materiál s matným leskem, příjemný na dotyk.
  • Přímo na desce se dá krájet maso či zelenina.
  • Mimořádně vysoká teplotní odolnost. Keramika se vypaluje při teplotách nad 1200° C, takže běžný kuchyňský provoz není problém.
  • Hygienická nezávadnost keramiky pro kuchyně. Dobře glazovaná keramika je neporézní a snadno se čistí.
  • Mimořádná chemická odolnost keramiky. Keramický materiál je velmi odolný proti působení i silných agresivních chemikálií.
  • Stálobarevnost keramiky. Keramika neobsahuje žádné složky z plastů a pryskyřic, které by UV-záření denního světla rozkládalo. Proto časem nežloutne a barvy zůstávají i po mnoha letech svěží.

Keramické dřezy

Kuchyňských dřezů z keramiky se dnes vyrábí velké množství vzorů. Jsou uzpůsobeny různým postupům montáže do kuchyňské linky:

Keramické dřezy nástavné

Keramické nástavné dřezy se montují shora do výřezu v desce linky. Tento způsob montáže dřezů se nejvíce hodí k deskám ze dřeva nebo dřevovláknitých materiálů, protože je tak nejlépe chráněna řezná plocha výřezu v desce proti pronikání vlhkosti.

Keramické dřezy samostatné

Někdy se také nazývají dřezy modulové. Tyto kuchyňské dřezy se pokládají přímo na vhodnou instalační skříňku, takže k pracovní desce na rozdíl od ostatních druhů dřezů nejsou upevněny.

Keramické dřezy rovinové a podstavné

Jsou určeny především ke kombinaci s pracovními deskami z umělého nebo přírodního kamene. Dno dřezu je obecně přece jen nejvíce zatížené místo pokud jde o poškrábání a díky své tvrdosti zde keramické dřezy najdou nejlepší uplatnění. U rovinových modelů je povrch dřezu s povrchem pracovní desky v jedné úrovni. U podstavných modelů je dřez pomocí lepidla či hmoždinek připevněn zespodu pod výřez v pracovní desce.

Kuchyňské pracovní desky z keramiky

Velkoplošné keramické desky jako materiál pracovních desek kuchyňské linky naproti tomu nejsou příliš známé. Jejich masovému rozšíření zatím brání vyšší cena, ale jinak mají také všechny předpoklady pro využití v kuchyni. Navíc vypadají velmi efektně a celé sestavě kuchyňské linky přinášejí exkluzivní nádech.

Vlastnosti keramických pracovních desek

Podle použité technologie se vyrábí desky o tloušťce až 35 mm, s rozměry přesahujícími šířku 2 m a hloubku 1 m. Jsou to tedy opravdu masivní kusy o hmotnosti mnoha desítek kg. Často mívají zvýšené, nebo jinak tvarované okraje s glazováním i ze stran, aby byl pohledový efekt dokonalý. Skládáním ze segmentů lze (s přiznanými spárami) vytvořit pracovní desku celé kuchyňské linky.

ab
ab
ab
ab
ab