Jak tedy na správné pečené brambory?
Potřebujete
4 větší brambory 2 polévkové lžíce olivového oleje 25 g másla 1 velkou cibuli nakrájenou na tenké plátky 6 plátků slaniny nakrájených na kostičky 2 lžíce smetany 200 g nakrájeného tučnějšího sýra vhodného k zapékání (například blaťácké zlato, ideálně ale raclette, gruyere a podobné) nasekaná petrželka na ozdobu hrubá sůl pepř
Postup
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vidličkou propíchejte brambory, potřete je polovinou oleje, posypte solí a trochou pepře. Pečte zhruba hodinu a čtvrt, dokud nebudou měkké i uvnitř. 2. V pánvi rozehřejte druhou půlku oleje s polovinou másla a pomalu smažte cibuli, dokud nezezlátne. Cibuli vyjměte a na pánvi osmažte slaninu. Nechte ji okapat nebo ji položte na papírovou utěrku, aby neplavala v tuku. 3. Každou bramboru podélně rozkrojte a vydlabejte většinu hmoty. V míse rozdrťte pečenou bramborovou dužinu, smíchejte se zbytkem másla a smetanou. Dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte cibuli, slaninu, tři čtvrtiny sýra a půlku petržele. Směsí naplňte vydlabané brambory, navrch dejte zbytek sýra a zapékejte ještě 10 až 15 minut, až se sýr dostatečně rozteče. Čerstvě pečené brambory posypte petrželkou a podávejte.