Sůl je nad zlato a bez ní vařit nelze. S pouhou solí si ale často nevystačíme a tak každá kuchyň obsahuje celou řadu nejrozličnějších koření a ochucovadel. Jak je koření vhodné skladovat, aby dlouho vydrželo s výraznou chutí a kde je nejlepší jej v kuchyni mít uložené?
Koření je nutné uchovávat v suchu a nejlépe ve tmě. Jenom tak si zachová dlouho aroma, nutné pro ochucení pokrmů.
Uložení koření
V kuchyni je potřeba mít koření hned po ruce. Nejlepší je proto uchovávat jej v kořenkách zavěšených na tyčce, nebo položených na polici. Takto uchovávané koření je ale pod vlivem přímého světla, proto je vhodné, aby nádobky byly z tmavého skla, nebo opatřené velkou nálepkou. Důležité je, aby kořenky dobře těsnily - koření je totiž velmi háklivé na vlhkost. Dalším řešením je umístit jednotlivé sáčky do malých zásuvek u dna horních skříněk okolo varné desky.
Takto uložené koření je v suchu a tmě, ale je méně přehledné. Výrobci kuchyní nabízí takovéto zásuvky ve stylu kuchyně – moderní volně položené, frézované přímo zasazené do horní skříňky nebo rustikální porcelánové. Výrobci doplňků také nabízí sety kořenek k zavěšení do kuchyňského obkladu. Na dlouhou tyčku si potom vedle kořenek můžeme zavěsit další příslušenství k vaření, výsledek vypadá velmi hezky.
Živé koření
Takové koření představují bylinky, které si pěstujeme přímo v kuchyni, nebo, pokud máme možnost, na zahrádce u domu. Nejenže chutnají nejlépe, na parapetu kuchyňského okna také velice hezky vypadají a voní. Mezi takové bylinky nejčastěji patří máta, tymián, řeřicha, bazalka nebo oregano. Fantazii se meze nekladou a na pěstování nenáročné bylinky můžeme vybírat především podle vlastní chuti.
Fantastickou záležitostí jsou například čerstvé lístky máty v osvěžujícím nápoji. Pokud se tedy rozhodneme bylinky pěstovat na okně, vždy je dejme do sady stejně barevných nebo sladěných květináčů. Zelené rostlinky vypadají dobře například v oranžové, žluté nebo modré barvě.
Zakoupené připravené koření
Toto koření bývá nejčastěji ve formě sušených a dále upravených bylin – buď drcených, mletých nebo celých listech. V obchodě mnohdy zůstaneme v úžasu před vysokým regálem plným nejrůznějších přísad.
Toto koření je vhodné kupovat buď v sáčcích, které jsou opatřené na horní straně proužkem slabounkého plechu, díky kterému je lze po otevření v tomto místě ohnout, aby dále neunikalo aroma, nebo v uzavíratelných nádobkách. Mnozí z nás také vlastní řadu skleněných kořenek, do kterých si suroviny doma přesypou.
Mražené koření
Takovýto způsob skladování koření je méně obvyklý, přesto jde o celkem zajímavé řešení. K mražení se hodí například nasekané listy kořenové zeleniny pro ochucení polévek, nebo celé listy líbečku, který nádherně ovoní brambory při jejich vaření. V obchodech se také prodávají lístky různých koření, například máty, kterou takto můžeme také uchovávat. Po rozmražení je ale třeba bylinky rychle zkonzumovat.
Čerstvě mletý pepř nad zlato
A jeden stále oblíbenější tip na závěr. Používejte zakoupený mletý pepř co nejméně – místo toho si vždy potřebné množství namelte přímo z příručního mlýnku.