Kategorie

Bylinky, které vám porostou i v zimě

Bylinky, které vám porostou i v zimě

Milujete čerstvé bylinky a bez jejich chutě či vůně si nedokážete představit den? Poradíme vám, jak je pěstovat i v zimě, abyste stále měli vlastní čerstvou zásobu. 

Jak pěstovat bylinky v zimě?

Byť si to možná nemyslíte, bylinky jsou na pěstování obecně velmi nenáročné. Většina těchto zelených aromatických rostlinek potřebuje pouze dostatek světla, zahradní zeminu a být mimo mráz. Není ale nutné jim nijak zvlášť topit, růst vám budou i v místnosti, kde máte 15 až 20 stupňů.

Jakmile bylinky zasadíte, pravidelně, avšak jen po troškách je zalévejte vlažnou vodou. Dávejte pozor, abyste je nepřelili, k tomu vám pomůže například rozprašovač. Vodu dávkujte pouze na hlínu, ne na listy.

Bylinky vysázejte v jednotlivých květináčích a myslete na to, aby měly dostatek místa. Když se vám zadaří, vydrží vám růst až do jara, kdy je pak klidně přesaďte ven do záhonu nebo za okno do truhlíků. 

Co která bylinka potřebuje? 

Každá bylinka je trošku specifická, proto si při jejich sázení nezapomeňte nadepsat květináče, abyste rostlinkám 100% dopřáli to, co zrovna potřebují. 

Pokud hledáte návod, jak si takové popisky vytvořit, máme pro vás tip ve videu 〉〉 DIY: Květináče na bylinky

Bazalka potřebuje víc vody, tepla a dostatek světla. Petrželka hlavně pravidelné zalévání, není ale potřeba to s množstvím vody nijak přehánět. Stejně je na tom pažitka. Jen myslete na dostatek světla. Tymián a rozmarýn vyžadují spíš teplejší místnost a jen pár kapek vody každý třetí den. Máta naopak potřebuje více vody, ale vydrží i zimu nebo stín. Rychle se rozrůstá, takže jí dopřejte především prostor. 

Jak bylinky využívat? 

Čerstvé jsou vhodné do jakýchkoliv pokrmů, jako je dochucení masa, omáček či třeba pečených brambor. Hodí se pochopitelně i do studených salátů nebo jen tak nasekané na chléb namazaný máslem či pomazánkou. 

Bylinky se v zimě rozhodně hodí do čajů, a to jak na zklidnění (levandule, meduňka), tak na povzbuzení (máta). Mají také léčivé účinky, takže při nachlazení pomáhají bojovat s bacily (šalvěj). 

Nakonec si můžete bylinky i nasušit a používat je jako každodenní koření. Čerstvé v květináčích jsou potom skvělým doplňkem každé moderní kuchyně. 

 

ab
ab
ab
ab
ab