Nekupujte sušené koření, vypěstujte si své. Které druhy koření jsou na pěstování nejjednodušší? Na co jednotlivé druhy koření použít? A se kterými bylinkami se dá hubnout?
Jaké bylinky si můžete vypěstovat doma?
Šalvěj, majoránku, rozmarýn, tymián, pelyněk, bazalku, anýz, yzop, meduňku, kerblík, estragon, mátu, libeček, pažitku, kopr, mařinku, kadeřavou petržel, brutnák.
Kam bylinky vysázet?
Pro pěstování bylinek nám stačí prostor 2x2 metry, případně 3x3. Není od věci si na zahradě vytvořit vyvýšený záhon, který bude i krásně vypadat. Spousta bylinek k užitku se dá vypěstovat také na okenních parapetech, zejména v truhlících, například bazalka, oregano, petržel, pažitka či šalvěj. Navíc taková bylinková zahrádka v okně vypadá efektně a určitě se jí bude dobře dařit, máte ji po ruce, když potřebujete koření do kuchyně a ta příjemná vůně v domově…
Pokud pěstujeme bylinky skutečně doma, musíme si ale uvědomit, že bylinky nejsou klasické pokojové rostliny a mají rády pobyt venku. Proto bychom jim měli dopřát dostatek světla a vydatnou zálivku. Jinak jim stačí dostatek zeminy a mají tu výhodu, že se nemusí hnojit ani přihnojovat. Pěstování bylinek je vlastně nenáročné a může být i naším koníčkem.
Jaké rostlinky jsou nenáročné?
Určitě majoránka, pažitka, bazalka, oregano či saturejka. Ke svému růstu potřebují hlavně dostatek světla. Nedostatek světla bylinkám bere jejich vůni a taky chuť by nebyla taková, jaká má být.
Výhoda bylinek
Bylinky můžeme sázet nepřetržitě od začátku května až do konce srpna, rostou velice rychle. V českých hypermarketech objevíte nepřeberné množství semínek, pokud nechcete přímo malé rostlinky.
Které bylinky by určitě neměly chybět u vás doma?
Máta
Vhodná nejen pro čaj, ale také pro míchaný nápoj zvaný mojito. Je výborný, osvěžující a tady připojujeme návod. Rozmačkejte 10 lístků máty peprné se lžičkou třtinového cukru, přidejte 4 cl bílého rumu, 2 cl limetové šťávy, přisypávejte ledovou tříští a dolijte sodou, případně citronovou minerálkou.
Bazalka
Oregano
Petržel
Pažitka
Majoránka
Pelyněk
Petržel
Je výborná k italské kuchyni, hodí se k těstovinám a k jakýmkoliv pokrmům s rajčaty. Náš tip: rajčata nakrájená na plátky s mozarellou, balzamikový ocet a čerstvé listy bazalky.
Urychluje trávení, odvodňuje a zbavuje tělo odpadních látek.
Je výtečné k rybám, používá se k vajíčkovým pomazánkám a bez oregana se neobejde žádná pizza.
Je univerzální bylinkou. Používá se na polévky, pro jejich dochucení, taky na ryby, ideální je na brambory. Zelená nať obsahuje velké množství vitamínu C.
Výborná je v míchaných vejcích, skvělá na bramborách, pokud chcete čerstvé máslo s příchutí, určitě přidejte pažitku.
Aneb bramborákové koření, je jednoletá bylinka, má ráda teplo a lehčí písčitohlinitou půdu, je skvělá proti nadýmání.
Zahání chuť na sladké, s pelyňkem hubnutí půjde mnohem snáz. Navíc pelyňkový nálev je účinný na unavené nohy.
Je výborným spalovačem tuku a vězte, že pokud budete mít unavené oči, jsou skvělé vatové tamponky namočené v petrželovém odvaru.
Jak sušit bylinky?
Bylinky pro sušení by se měly trhat ráno. Nesbírejte bylinky po dešti, pokud je pěstujete na balkóně. Počkejte na suché počasí. Bylinky je dobré si roztřídit do svazečků a sušit je zavěšené nebo rozložené na plechu. Na bylinky nesmí svítit přímé slunce. To bychom je připravili o jejich barvu i chuť.