Kategorie

Barový pult v kuchyni může mít přístavný stolek

Přídavné sezení v kuchyni volíme nejčastěji ze dvou důvodů– buď máme malý byt a mezi kuchyňským koutem a obývákem nemáme místo na klasický stůl, nebo máme mnoho místa, ale například snídani nebo svačinu si chceme dát jen u kuchyňského pultu.
Musíme si ale uvědomit, že takové řešení vyžaduje skutečné zamyšlení, protože je nutné, aby výška a velikost stolovacích ploch byla správná a my se u jídla nekrčili a nemačkali si žaludek, nebo na něj nedosáhli a každou chvíli nám padalo jídlo z příboru.
 

Barový pult

Barový pult se nejčastěji vyrábí ve výšce cca 110 cm nad zemí a jeho šířka bývá cca 40 cm. Takovouto šířku například vyrábí výrobci pracovních desek jako standard. Výška takového pultu je vhodná pro použití standardních barových židlí. Je třeba brát na vědomí, že barový pult skutečně slouží spíše (kromě optického předělu dvou místností) pro posezení a vypití sklenky vína, než na větší jídlo. Sníst u něho snídani je ještě možné, ale pro nedělní oběd rozhodně není určený.

Malý stolek

Přistavený stolek je již pro jídlo mnohem vhodnější řešení. Může také dodat kuchyni na výrazu a esteticky ji pozvednout. Důležitá je jeho výška, která by měla být jako klasický stůl, tedy cca 74 cm. K takovému stolku použijete standardně vysoké židle. Důležitý je tvar a hloubka (šířka) stolku. Přesto, že se používá většinou právě v případech, kde místa není nazbyt, i zde bychom měli zachovat potřebné vzdálenosti jídelních ploch pro stravování a není dobré je zmenšovat. Přeci jenom u stolku máme jíst hlavní jídlo, a tak je třeba i místo na sklenici a třeba misku se salátem. Stolky se dají řešit i jako sklopné, kdy je s kuchyní stolová deska spojená panty a jako nohy slouží snadno připevnitelné podpěry. O nejvhodnějším tvaru přistaveného stolku je dobré se poradit s kuchyňským projektantem, který nám pomůže vymyslet nejvhodnější tvar pro počet strávníků a neopomene minimální rozměry stolku.

ab
ab
ab
ab
ab