Adventní období aneb podívejme se do minulosti
Pro křesťany je to období očekávání příchodu Spasitele, narození Božího syna Ježíše Krista. Na rozdíl od předešlého času podzimního fyzického odpočinku advent přináší spočinutí ducha. Tento ideální stav dříve venkované přizpůsobovali provozu hospodářství, chodu rodiny, společnosti a tradičním zvyklostem. Křesťanská věrouka předepisovala půst - tedy zdrženlivost v jídle, pití a hlučné zábavě. Společenský život v obci však zcela neutichl, přesunul se do soukromí, na různá posezení v chalupách. Ta byla spojována s lehkou ruční prací a předením, proto se jim říkalo přástky. Na večerní posezení přicházeli i mladí muži, neboť společnost tvořily také mladé a svobodné dívky. Prohlédněte si postup práce při pečení adventního věnce ve fotogalerii v pravo⇒
Hospodyňské povinnosti
Advetní období bylo jiné, vážnější. Z pohledu denního rozvrhu byl však advent běžné a všední období prostoupené zejména hospodyňskými povinnostmi předvánočních příprav. K Vánocům se chystal celý dům. Byla to doba velkého chystání na vánoční hody.
Kouzlo tradic a zvyků
S počátkem adventu souvisí také jeden poměrně nový ryze křesťanský zvyk vázaný na západoevropskou tradici a v současné době se stal symbolem tohoto času víc, než mnohé staré obřady domácí. Je to tradice adventního věnce, dodržovaná v církevní, ale také v domácí tradici. Zelený věnec z chvojí se čtyřmi svícemi se zažíhá o první adventní neděli tak, že se rozsvítí první svíce představující první krok k přiblížení se ke spáse, světlu. Každou další neděli se rozsvěcuje další svíce a těsně před Božím narozením, o poslední adventní neděli, zazáří všechny.
Adventní věnec aneb kořeny tohoto symbolu adventního období
Cesta tohoto symbolu nás vede do Hamburku na počátek 19. století. Poté tato tradice zdomácněla v německých zemích a ve 20. století byl tento symbol přijat obecněji. Věnce se nepřipravují pouze do kostelů, ale též do domácností, kde plní funkci také příjemného a estetického objektu naplněného duchovním obsahem.
Upečte si svůj adventní věnec!
Chcete-li si první adventní neděli zapálit svíci na adventním věnci i ve vašem příbytku, nechte se inspirovat a adventní věnec si splečně s redakcí Světa bydlení upečte. Postačí Vám k tomu pár ingrediencí a Vaše fantazie. Na těsto budete potřebovat 750g hladké mouky, 1 kostku droždí, 350 ml vlažné vody, 2 žloutky, 60g cukru a 1 vejce na potření těsta. Doba přípravy je cca 2h 30min.
Postupu práce
Na vál nasypeme mouku a vytvoříme v ní důlek, do kterého nalijeme kvásek z vlažné vody, droždí a lžičky cukru. Přidáme cukr, žloutky a zaděláme na těsto. Tato fáze může činit trochu potíže zejména méně zkušeným hospodyňkám, přesto se ničeho neobávajte a vytrvejte. Výsledek stojí za to. Těsto pak necháme vykynout na teplém místě - například v míse, kterou můžeme položit na topení. Kynuté těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu odkrojíme kousek těsta, které vyválíme na tenkou placku. Z té pak vykrajujeme vánoční tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme kořením podle fantazie (například hřebíčkem). Položíme na plech s pečícím papírem a pečeme 10-15 minut při teplotě 180°C. Ze tří dílů těsta vyválíme tenké provázky, spleteme je do klasického copu a na plechu s pečícím papírem jej stočíme do věnce. Konce přimáčkneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a do kříže vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček, které je zapotřebí ještě zatížit kamínky nebo luštěninami, aby kalíšky vytvořily základnu pro svíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně půl hodiny. Na vychladlý věnec lepíme bílkem upečené vánoční tvary. Pokud bílek pečené ozdůbky neudrží, můžeme si pomoci například sekundovým lepidlem nebo párátky, které zapíchneme z jedné strany do ozdůbky a z druhé do věnce. Vložíme svíčky a zdobíme mašličkami a dalšími ozdobami. Je však potřeba být velmi opatrný, aby při zapalování svíček na věnci nedošlo také k zapálení ozdob!
Rada na závěr
Můžete upéct věnec také z poloviční dávky ingrediencí. Těsto dostatečně vykyne a věnec i tak dosáhne průměru klasického velkého talíře. Aby měl věnec pěkný tvar, můžete si pomoci také tím, že vložíte upletený cop (věnec) do formy na bábovku místo na plech. Fotoreportáž znázorňuje postup práce z poloviční dávky ingrediencí a věnec pečený na plechu.