Kompostování už dávno není záležitostí pouze zahrad. Jde to i doma, přímo v kuchyni nebo na jakémkoliv jiném místě, které si vyberete. Vyzkoušejte to, vaše kytky vám budou vděčné.
1. Každý máme, co kompostovat
Odpad, jako jsou slupky od ovoce a zeleniny, se objevuje v každé kuchyni. Schválně si všimněte, jak často je vyhazujete – v lepším případě do speciálního koše, jehož obsah potom putuje do hnědé popelnice. Hodně, viďte?
Ale například ve vermikompostéru se zhodnotí: ohryzky od jablek, natě, slupky brambor, zbytky ovoce a zeleniny, a dokonce vylouhované pytlíky od čaje (nesmí být plastové), vaječné skořápky, suché pečivo, zbytky rostlin a papírové ubrousky.
2. Není to složité
Na trhu je řada kompostérů, které jsou tak vychytané, že se vůbec nemusíte obávat zápachu. Nejčastějším jsou již zmiňované vermikompostéry, kde se o zpracování bioodpadu starají kanadské žížaly. Vy je pouze krmíte a ony pracují.
3. Komu se nelení, tomu se zelení
Ve vermikompostéru vzniká tzv. žížalý čaj, který odčerpáváte kohoutem ve spodní části. Tato tekutina je skvělým hnojivem, které obsahuje vysoké množství živin, po nichž budou vaše rostliny zdravé a odolné vůči škůdcům i nemocem.
4. Designová záležitost
Obáváte se, že vermikompostér bude ošklivá nádoba, která zhyzdí vaši kuchyň? Omyl. Výrobci se zaměřují i na to, aby toto žížalí obydlí mělo moderní vzhled. Vybírat tak můžete nejen z mnoha barev, ale i tvarů a stylů.
5. Vyplatí se to
Cena vermikompostéru se pohybuje v řádu tisíců korun, nicméně zkuste si spočítat, kolik zaplatíte za hnojiva pro své pokojovky i rostliny na terase. A to jde obvykle navíc o silnou chemii. Tady se vám nabízí možnost zcela přírodního hnojiva vytvořeného z vašeho vlastního odpadu. A ještě se můžete podělit třeba s kamarádkou nebo sousedy.