• 40 g levandule (i se stonky)
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové (nebo 1 až 2 citrony)
  • 1 celá skořice
  • 1/2 litru vody, následně ještě 1/2 litru
  • 175 g třtinového cukru 

Takto budete mít sirupu do malé sklenky, chcete-li víc, ingredience roznásobte.

 

Jak na to?

 

První den si do hrnce dejte 1/2 vody a přiveďte ji k varu. Chvilku povařte a přidejte do ní omytou levanduli, kyselinu citronovou a skořici. Na mírném stupni vařte asi 15 minut. Hrnec sundejte z plotny a nechte 24 hodin, aby se levandule vylouhovala. 

 

Druhý den si dejte do sítka plátýnko a směs přeceďte. Přidejte 1/2 litru vody a cukr a vařte do požadované konzistence.

 

Nakonec sirup nalijte do sklenic. Položte je na 5 minut dnem dolů (případně na bok). Pak otočte zpět a nechte vystydnout. Skladujte v chladu.