Představíme vám kanadskou borůvku a  černý bez, který je sice všeobecně známý, ale možná o něm ledacos nevíte…

Kanadská borůvka – Vaccinium corymbosum

Kanadská borůvka je víceletý (12-15 let), podle odrůd opadavý, či stálezelený keř. Do zahrady je vhodný kvůli chutným a velkým borůvkám, vyzdvihnout musíme také její okrasný význam. Opadavé druhy na podzim dokážou vytvořit nádherný, sytě rudý habitus keře. Tato borůvka dorůstá do výšky až 1,5 metru.

Má nenápadné, ale zajímavé bílé květy, které se na rostlině objevují v květnu. Ke svému opylení potřebují ještě druhou odrůdu borůvky kanadské. Vegetační období od kvetení a opylení po zralost plodů je 50-60 dní. Bobule jsou v době dozrávání modročerné, dužnina je bezbarvá – zelenobílá až světlezelená. V jednom hroznu bývá 6 – 12 bobulí o průměru 10-25 mm.

Plody kanadské borůvky jsou větší než běžné.

Kam s ní?

Borůvky patří k vřesovištním rostlinám, a proto potřebují velmi kyselé (pH 4,4-4,8), lehké a vlhké půdy s vysokým obsahem organické hmoty. Ideálním substrátem je rašelina namíchaná s kvalitním kompostem ve vrstvě 40-50 cm. Borůvky mají hluboký kořenový systém, vhodné je pod keři mulčovat kůrou. Důležité je taky použití hnojiv pro vřesovištní rostliny. Milují slunné polohy nižších až středně vyšších poloh a dobře snáší i velmi silné mrazy. Vysazujeme do sponu 2,5 x 1 metr.

Budou se vyjímat jako součást i ozdoba dezertů.

Je libo borůvkový koláč?

Plody dozrávají postupně, od konce července až do začátku srpna. První sklizně se můžeme dočkat asi ve třetím roce po výsadbě dvou až tříletých sazenic. Po výsadbě zapěstujeme 6-8 výhonů zakrácením o polovinu až dvě třetiny. V dalších letech odstraňujeme odumřelé a zahušťující výhony a udržujeme bezplevelný povrch. Zasloužené plody můžeme konzumovat přímo, nebo z nich vyrábět kompoty, marmelády a džemy. Taková borůvková buchta také není k zahození. Plody borůvek patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vitamíny, minerální látky, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Zvyšují jeho obranyschopnost a výborně působí proti průjmům.

Černý bez je ideální pro přípravu nápojů.

Černý bez – Sambucus nigra

Je opadavý keř s lichozpeřenými listy a silnými větvičkami s velkou dření. Dorůstá do výšky  5-7 metrů jako keř, nebo vytváří až 10m vysoké stromy, v závislosti na podmínkách a stanovišti. Kvete v červnu, bíle ve velkých plochých květenstvích. Plody jsou černé peckovičky. Jsou vyhledávanou potravou pro kosy a jiné ptáky a mají léčivou schopnost. Černý bez je silně zaplevelující nenáročná rostlina, a proto se moc nepoužívá ve veřejných výsadbách. Celá rostlina má své charakteristické aroma.

Léčivé účinky květů a plodů

Černý bez má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství, ale POZOR, čerstvé plody, listy i kůra jsou mírně jedovaté. Tato vlastnost se však dá velice rychle odstranit sušením, nebo tepelnou úpravou. Květy obsahují glykosidy (sambunigrin a rutin), éterické oleje, slizovité látky a některé organické kyseliny a vitamíny.

Plody bezu nejen osvěží, ale mají i příznivé účinky na zdraví.

Odvar ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení, snižuje horečku a mírní kašel. Zkvašením květů se vyrábí osvěžující limonáda. Další produkt – bezové víno má výbornou chuť i vůni. Protože šťáva z plodů bezu má tmavočervenou až fialovou barvu, používala se na barvení látek. Dále obsahuje organické kyseliny, cukr a vitamíny A a C. Blahodárně účinky má při léčení migrén a jiných nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Z bezového dřeva se také vyrábí některé hudební nástroje.

Související články: