Zimní plískanice jsou tady. Pro přežití tohoto pro leckoho depresívního období je dobré více se zaměřit na stravu. Obzvlášť vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka.

Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie.

Co je to miso?

Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí.

Jednoduchá miso polévka

Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní polévky s tím rozdílem, že samozřejmě použijeme kvalitní a zdravé suroviny. Prostě do talíře či misky vložíme trochu nastrouhané zeleniny (mrkev, ředkev, trochu petržele, celer, prostě cokoli, co máte aktuálně k dispozici), přidáme trochu nori vloček, nebo wakame a vše zalijeme horkou vodou. Pokud chcete, můžete přidat trochu ovesných vloček nebo kuskusu jako zavářku.

Složitější a lepší miso polévka

Udělejte si nejdříve běžný zeleninový vývar, v němž následně uvařte na nudličky nakrájenou ředkev, mrkev a pórek. Směs vařte, až zelenina změkne. Poté si do misky odeberte trochu vývaru a rozmíchejte v něm několik lžic miso pasty. Poté vše smíchejte dohromady. Miso pasta se nesmí vařit, zničili byste tak v ní obsažené cenné látky. Do polévky přidávám ještě mořské řasy, obvykle mořskou kapustu nebo wakame. Pokud by se vám zdály řasy tvrdé, je potřeba je předem asi na čtvrt hodiny namočit ve vodě.

Možné experimenty: Přidejte do polévky trochu sušených sardinek niboshi, zkuste také koření – zejména curry. Obměňovat jde i přidaná zelenina, vždy však používejte maximálně tři druhy.

Autorka: Johana Rottová, TamKdeBydlime.cz
Foto: 123rf.com

Související články: