Představme si běžný nákup a to, co obsahuje. Bude v něm pečivo, sýry, uzeniny, zelenina a ovoce, nějaké maso, ryba nebo klobásy, konzervy, těstoviny, polotovary a podobně. Co ale kam patří a jak uchovat čerstvé potraviny opravdu čerstvé?

Některé potraviny je nutné uložit do spíže a některé do chladničky. Při rozhodování o tom, co, kam a jak uložit, se lze řídit několika jednoduchými pravidly.

 

Teplota v chladničce není všude stejná, tomu bychom měli přizpůsobit i uspořádání jídla v ní

Uspořádání potravin v chladničce

Tím, jak vzduch přirozeně cirkuluje v chladničce, je v jejích různých částech i různá teplota. Toho se dá šikovně využít při skladování potravin. Ve spodní části, většinou nad nádobami pro zeleninu a ovoce, a u zadní stěny chladničky je teplota nejnižší. Do těchto míst je proto nejlepší vyrovnat maso, uzeniny, ryby a nejrůznější polotovary například na salát nebo na játrové knedlíčky. Do horní části nebo do dveří chladničky, kde je teplota nejvyšší, je naopak vhodné dát například máslo, aby se dalo dobře roztírat. Zde je také vhodné uložit sýry, konzervy, vejce.

Přehledně zorganizovaná spíž nám ušetří spoustu času a námahy

Dveře jsou také přímo tvarované pro lahve s pitím (i alkoholem). Patro o jeden stupeň pod nejvyšší policí se hodí pro zavařené potraviny nebo pečivo. Pod tyto potraviny je vhodné umístit mléčné výrobky a o patro níž patří již zmiňované masné výrobky. Samozřejmě, záleží na tom, jak velkou chladničku vlastníme a kolik má pater. Princip výškového uspořádání ale bude vždy stejný. Důležité je, aby vzduch kolem potravin mohl volně proudit. Aromatické potraviny zabalte do sáčku, nebo ještě lépe zavřete do těsné plastové dózy. Dobu skladování také prodloužíte vhodným narovnáním například ovoce a zeleniny vedle sebe – různé druhy skladujte odděleně nebo zabalené. Rajčata v těsném kontaktu s kiwi nebo se zelím změknou velmi brzy.

Uspořádání potravin ve spíži

Zde nemá uspořádání zase až tak pevná pravidla. Do spíže se ukládají často pevné a tvrdé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže nebo luštěniny, pečivo, různé kompoty, konzervy, pochutiny jako je čokoláda nebo sušenky – zkrátka vše, co nemusí být přímo v chladu. Rozmístění si zde každý jistě určíme podle sebe, obecně by ale těžší potraviny a různé lahve měly být ve spodní části, potraviny, které nejvíce potřebujeme, bychom měli ukládat do části střední.

Do horní, hůře dostupné police, je pak vhodné uložit potraviny, které používáme občas. Ideální je, pokud je spíž odvětraná, aby vlhkost a teplota byly nižší než v místnosti. Velice pohodlné také je, pokud můžeme jednotlivé police spíže přitáhnout k sobě (jako zásuvku) a snadno se tak dostat i k potravinám uloženým v zadní části.

Související články: